Guide: Fakturering – så enkelt kan det vara
Vill du jobba snabbare, smartare och enklare med din fakturering? Att fakturera ska vara en smidig process – inte tvärtom.
Med acconomy får du mer än bara ett faktureringsprogram. Genom att använda acconomy kan du enkelt skapa fakturor med våra olika format av fakturor och skicka direkt till din kunds e-post med automatisk bokföring. Det går även att ladda ner som PDF, E-faktura, skicka med post eller sälja faktura till våra partners för att få sina pengar samma dag.
Nedan går vi igenom vad som gäller vid fakturering och vad du ska tänka på när du ska ta betalt och fakturera dina kunder.

Funktioner som acconomys faktureringsprogram erbjuder
- API:er för enkel överföring
- Mobilanpassat program
- Export och import av register
- Autokontering inkl. verifikationer
- Balansrapport
- ROT- och RUT-fakturor
- Rapporter
- Obegränsat antal användare
- Reskontra
- Kundregister
- Fakturering
- Leverantörsfakturor
- Support 24/7
- Dokumenthantering
- Artikelregister
- Påminnelser
- Fakturaköp
- Bokföring
- E-faktura
Vad gäller vid fakturering?
Vid fakturering finns det mycket att ta hänsyn till och ha koll på. Därför har vi i följande artikel hämtat information från Skatteverket gällande vad en faktura är och ska innehålla för att ge dig full överblick över vad du behöver ta hänsyn till vid din fakturering.
Med ett faktureringsprogram som acconomy går det snabbt och enkelt att fakturera med automatisk bokföring, vilket är perfekt för såväl större som mindre företag, aktiebolag som enskild firma.
Vad är en faktura?
Vad ska jag tänka på när jag fakturerar mina kunder?
När du skickar fakturor till dina kunder är det viktigt att vara så tydlig du kan med vad din faktura avser och att den har en tydlig avsändare.
Var noga med att specificera fakturan med vilken typ av jobb du har genomfört, vem som utfört arbetet och under vilken period du har genomfört arbetet.
Givetvis skiljer sig olika verksamheters fakturor åt, men tydligheten i fakturan skapar möjlighet att få betalt på utsatt tid och driver således färre administrativa frågor.
Vad är balans- och resultaträkning?
Slipp tänka på debet och kredit
Vad ska en bra faktura innehålla?
- En tydlig avsändare med namn och logotyp.
- En tydlig mottagare/beställare med namn och om man jobbar mot projekt med ett tydligt specificerat projektnamn eller projekt-ID.
- Ett namn på dig som fakturerar.
- Ett tydligt faktureringsdatum när fakturan har skickats.
- Ett tydligt sista betalningsdatum och förtydligat vad som kommer att ske om fakturan inte betalas i tid.
- Telefonnummer och e-post, så man kan ringa eller maila vid eventuella frågor kring din faktura.
- En tydlig innehållsspecifikation.
Vilka uppgifter ska en faktura innehålla?
För att en faktura ska vara korrekt behöver den innehålla vissa uppgifter. Här listar vi samtliga uppgifter tillsammans med en förklaring för att du ska kunna ta betalt och sköta din fakturering på rätt sätt.
1. Fakturanummer
Fakturan ska ha ett unikt löpnummer. Detta löpnummer ska ingå i en obruten nummerserie under hela ditt företags räkenskapsår. Till exempel 1001, 1002, 1003 och så vidare.
Att använda bara datum som fakturanummer är ogiltigt. I så fall behöver du lägga till löpnummer efter datumet, ibland fakturerar du ju flera kunder samma dag. Även kredit- och påminnelsefakturor ska ha ett unikt fakturanummer.
2. Fakturadatum
Även om du inte ska använda datum som fakturanummer, ska fakturan innehålla datum för när fakturan skickas. Kom ihåg att ju fortare du fakturerar, desto snabbare får du betalt.
3. Kundens adress
Kundens adress, eller kundadress, är alltså adressen dit du skickar fakturan. Ange både namn och adress för kunden och kom ihåg att skriva ut hela namnet.
4. Datum för leverans
På din faktura ska du även ha med uppgifter om när du levererat varor eller tjänster. Ifall du inte kan ange ett specifikt datum. kan du ange leveransmånad.
Kom ihåg att det inte måste vara samma datum för leverans som faktureringsdatum. Det kan ju vara så att du levererat din tjänst eller vara, ex. den 14 juli, men att du sedan skriver fakturan den 31 juli om du har för vana att fakturera i slutet av månaden.
5. Betalningsvillkor och förfallodatum
Var tydlig med när köparen ska betala och vilka villkor som gäller. Förfallodatum är den sista dag som din kund kan betala fakturan och det ska alltid stå med. Betalningsvillkor anger hur många dagar kunden har på sig att betala.
Om du har 30 dagar som betalningsvillkor ska alltså fakturan betalas senast 30 dagar efter fakturadatumet. Det är även vanligt att man har 10, 15 eller 20 dagar som betalningsvillkor.
Gör gärna upp i förväg med dina kunder om vilka betalningsvillkor som ska gälla. Det blir alltid en bättre affär om säljaren och köparen är överens från början, samtidigt som du förebygger att eventuella missförstånd uppstår.
6. Eventuell dröjsmålsränta
Du vet väl om att du kan ta ut en dröjsmålsränta om din kund inte betalar fakturan i tid? Du har rätt att ta ut dröjsmålsräntan om kunden inte har betalat inom 30 dagar. Om din kund är en privatperson, måste du i fakturan meddela att du kommer att ta ut en dröjsmålsränta. Men även om du fakturerar ett företag kan det vara schysst att ange detta från början.
Man räknar ut dröjsmålsränta genom att ta Riksbankens referensränta plus åtta procentenheter. Du beräknar räntan på hela fakturans belopp inklusive moms.
7. Specificera vilka varor eller tjänster fakturan avser
Skriv tydligt ner vilka varor eller tjänster som fakturan avser. Kom ihåg att ange antal och om det är styck (varor) eller timmar (tjänster).
8. Pris, moms och totalbelopp
Givetvis måste du även ange priset på dina tjänster eller varor. Dessa anger du exklusive moms, eftersom momsen kommer i nästa steg.
Moms ska anges på samtliga varor eller tjänster. Kom ihåg att dubbelkolla så att du anger rätt momssats för det du levererar. Om du har en verksamhet som säljer tjänster är det nästan alltid 25 % moms. På försäljning av bland annat livsmedel är momssatsen 12 %, medan försäljning av artiklar som till exempel böcker har en momssats på 6 %.
Pris + moms = totalbelopp
I slutet på fakturan lägger du ihop ditt pris med ditt momsbelopp och får då ut det totalbelopp som köparen ska betala.
9. Dina kontaktuppgifter
Var noga med att ange ditt företagsnamn, adress, telefonnummer, e-postadress och eventuell hemsideadress. Precis som med kundens uppgifter är det här viktigt att du skriver ut namn och företagsnamn i sin helhet och undviker förkortningar.
10. Ditt VAT-nummer
Ett VAT-nummer är ett registreringsnummer för moms som också det ska finnas med på din faktura. Om du tittar i registreringsutdraget, som du har fått från Skatteverket, kan du hitta ditt VAT-nummer där.
11. Bankuppgifter
För att din kund ska kunna betala dig behöver du ange ditt bankgiro- eller plusgironummer.
12. Godkänd för F-skatt
För dig som säljer tjänster är det obligatoriskt att även ange att du har F-skattsedel på fakturan. Det innebär kort och gott att det är du som företagare som har ansvar för att betala skatter och egenavgifter på ersättning för utfört arbete.
Har du ett faktureringsprogram räcker det med att du fyller i de flesta av dessa uppgifter en gång. De sparas sedan i en fakturamall som du kan använda för fakturering framåt. Även fakturanummer justeras automatiskt i de flesta programmen för fakturering.
Smidig fakturering via mobilen & läsplattor
Tydlig och enkel navigation - kraftfull bokföring och superenkel fakturering.
Fakturering och bokföring i samma system
Kom igång snabbt
Hos oss kommer du igång snabbt och enkelt. Behöver du hjälp har vi support dygnet runt.
Direktbetalning av dina fakturor
5 saker att tänka på när du ska skicka fakturor
Skriver du fel uppgifter på fakturan kostar det dig snabbt massa dyrbar tid och kan fördröja betalningen av din faktura – helt i onödan. Nedan hittar du fem tips från oss på acconomy att hålla koll på vid fakturering.
1. Välj inte ett fakturadatum som löpnummer
Enligt de lagar och regler som gäller måste fakturorna vara försedda med en löpande nummerserie som är obruten under hela ditt räkenskapsår. Krångla inte till det när du ska fakturera och kör med en löpande nummerserie enligt 1, 2, 3 osv. Annars blir det snabbt svårt att hålla koll. Låt fakturanummer vara en helt egen nummerserie, oberoende av fakturadatum.
2. Se till att ha rätt momssats
Se från start till att alla dina fakturor får rätt momssats. Är du osäker, hör av dig till din redovisningsbyrå, revisor eller googla dig fram till svaret.
3. Inkludera alltid fullständiga uppgifter om ditt företag
Använd dig av våra fakturamallar när du sätter igång med faktureringen och var noggrann med att fylla i grunduppgifterna, både vad gäller ditt företag och dina kunder, för att alltid säkerställa korrekta uppgifter i fakturorna.
4. Ange vilken momssats som gäller
På dina fakturor är du alltid skyldig att upplysa om vilken momssats som gäller. Fyll alltid i vilken momssats du använder och se till att slutsumman för både exklusive och inklusive moms är med.
5. Se till att ange korrekt mottagare
Se till att dina fakturor innehåller korrekta uppgifter som företagsnamn, adress och organisationsnummer. Tänk på att om det är ett företag som är mottagare, måste rätt företagsnamn framgå eftersom mottagaren annars inte har någon avdragsrätt på momsen på den faktura du skickar.
Använd ett faktureringsprogram som underlättar faktureringen
Kontakta oss
Vill du veta mer om acconomys faktureringsprogram och hur det kan gå smidigare för dig att fakturera dina kunder? Då är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi berättar gärna mer om hur fakturering genom acconomy fungerar och hur programmet kan underlätta ditt företagande.
Telefon:
031-309 91 11
E-post:

Vanliga frågor och svar om bokföring
Fakturering
-
Vad är ett bra faktureringsprogram?
Vi brukar säga att ett bra faktureringsprogram är ett program som ger dig full koll på din fakturering i alla led. Programmet ska även erbjuda alla de funktioner som du behöver.
Om du väljer acconomy får du ett lättfattligt faktureringsprogram som du snabbt kommer att lära dig, vilket du sparar både tid och pengar på. Du har full tillgång till alla funktioner du kan tänkas behöva, såsom att skapa fakturor med egen logotyp och att skicka dem smidigt som e-faktura. Fakturorna bokförs dessutom automatiskt – där sparar du ännu mer tid. -
Kan jag skicka e-faktura via acconomys faktureringsprogram?
Ja, när du använder acconomys faktureringsprogram kan du snabbt och enkelt skapa och skicka e-fakturor. Du har full kontroll och spårbarhet på alla dina fakturor. Eftersom du fakturerar online med e-faktura är processen så smidigt att du till och med kan fakturera i mobilen. Fakturera när som helst, var du än är.
-
Faktureringsprogram online
Vi på acconomy strävar efter att vara Sveriges bästa faktureringsprogram online för små, medelstora och stora företag – oavsett bolagsform. Vårt program erbjuder funktioner som helt enkelt gör programmet lämpat för alla typer av företag och du kommer snabbt igång och får direkt full koll på faktureringen.
-
Hur minskar jag antalet obetalda fakturor?
Det är lätt hänt att en köpare missar att betala din faktura i tid. Du kan då skicka en fakturapåminnelse eller ringa kunden för att påminna. Många tycker att det är jobbigt och drar sig för dessa samtal. Om du då istället väljer att sälja dina fakturor, får du – förutom en affärspartner – även hjälp med att ta snabbare action på de förfallna fakturorna. Detta är ett mycket effektivt sätt för att minska antalet och därmed summan på obetalda fakturor.
-
Har ert faktureringsprogram stöd för ROT- och RUT?
Ja! Du kan utan problem arbeta med ROT- och RUT-fakturor i acconomy. Systemet hjälper dig att få all information på plats när du väljer fakturatyp. Programmet samlar in all information som Skatteverket kräver, vilket gör att du slipper oroa dig över att på efterhand behöva komplettera något.
Givetvis kan du fakturera både avdragsgilla artiklar och artiklar som inte är det på samma faktura. Med hjälp av en knapp kan du välja vilka artiklar som ska ses som ROT- eller RUT-artiklar och systemet räknar ut avdraget utifrån det.
När du är klar kan du exportera en XML-fil (SKV:s egna format) som du sedan laddar upp på Skatteverkets hemsida där du begär utbetalning för din kunds avdrag. -
Vilka öppettider har supporten om jag använder ert faktureringsprogram?
Eftersom vi på acconomy också är entreprenörer förstår vi fullt ut om du har alternativa och varierande arbetstider. Därför vill vi kunna ge dig hjälp när som helst på dygnet. När man driver eget företag kan fakturering ske lite när som helst och var som helst, och om du då stöter på problem finns vi alltid här som stöd.
Vår support har öppet 24/7
