031 309 91 11 support@acconomy.com

Guide: Bokföring – så fungerar det

Bokföring är en stor del av en företagares liv. Vad ska bokföras? Hur ska det bokföras? Och vilka in- och utbetalningar ska bokföras när? Oavsett om du driver en liten enskild firma eller ett större aktiebolag som omsätter flera miljoner kronor är bokföring något du behöver ha koll på.

I denna guide går vi igenom grunderna i bokföring och tips som är bra att ha med dig längs vägen. Till exempel vad du ska tänka på när du väljer bokföringsprogram. Häng med!

Testa acconomy gratis i 3 månader, därefter 250 kr / mån (*faktureras årsvis). Säljer du dina fakturor till våra partners får du acconomy gratis!

Bokföringsprogram

Innehåll

Vad innebär bokföring?

 • Vad säger bokföringslagen?
 • Hur länge måste jag spara min bokföring enligt bokföringslagen?
 • Ta hjälp av ett bokföringsprogram

Fakturametoden eller kontantmetoden

 • Fakturametoden
 • Kontantmetoden
 • Kontanta in- och utbetalningar

Vad menas med bokslut?

 • Vad är förenklat årsbokslut?
 • Skillnad årsbokslut och årsredovisning
 • Vad är balans- och resultaträkning?

Vad är debet och kredit?

 • Dubbel bokföring
 • Balans mellan debet och kredit
 • Slipp tänka på debet och kredit

Redovisa rätt moms

 • Se till att ha rätt moms på dina fakturor

Vad behöver jag för att bokföra?

 • Hur väljer jag bokföringsprogram?
 • Skriv en lista på vad du behöver
 • Prova på innan du bestämmer dig

Vilket bokföringsprogram passar min bolagsform?

 • Jag har enskild firma – vilket bokföringssystem ska jag ha?
 • Jag har ett aktiebolag – vilket bokföringssystem ska jag ha?

Bokför smart – 4 tips

 • Välj rätt program för bokföring
 • Håll ordning på dina verifikationer
 • Få det gjort!
 • Skaffa en kalender för viktiga datum

Undvik vanliga bokföringsmisstag

 • Gör inte ner dig själv
 • Sluta skjuta upp saker
 • Våga fråga om hjälp

Vilka funktioner behöver jag i bokföringssystemet?

 • Användbara funktioner i acconomy

Ta hjälp med bokföringen

 • Men kom ihåg att du har ansvaret

Kundtjänst har öppet dygnet runt

 • Funktioner som acconomys bokföringsprogram erbjuder
 • Vanliga frågor och svar om bokföringssystem

Vad innebär bokföring?

Bokföring betyder att det ska finnas skriftligt bevis för alla företagets affärshändelser. Detta kallas för verifikationer. Det kan till exempel handla om fakturor eller kvitton. Man brukar säga att man för bok över affärshändelser, och därifrån kommer ordet bokföra. Du ska bokföra dina verifikationer efter vilken sorts händelser det är och efter datum.

Kort sagt är bokföring en sammanställning av företagets inkomster och utgifter. Pratar du med en bokföringskunnig person lär den istället använda orden intäkter och kostnader.

Vad säger bokföringslagen?

Enkelt förklarat, ska alla som driver företag eller näringsverksamhet upprätta en bokföring. Om du inte sköter din bokföring kan du göra dig skyldig till bokföringsbrott. Det är alltså väldigt viktigt att bokföringen är korrekt och sköts löpande.

Hur länge måste jag spara min bokföring enligt bokföringslagen?

Enligt bokföringslagen ska du spara alla papper och annat material för din bokföring i 7 år. Se till att hålla ordning och reda så att du lätt kan gå tillbaka och hitta en verifikation om någon efterfrågar den.

Ta hjälp av ett bokföringsprogram

Det allra enklaste sättet att både bokföra, och hålla koll på din bokföring i efterhand, är att använda ett bokföringsprogram.

acconomy erbjuder Sveriges enklaste bokföringsprogram med Sveriges snabbaste betalning av dina fakturor. Men kom ihåg att även om du använder ett digitalt bokföringsprogram, bör du spara även fysiska kvitton och fakturor.

Sköt din löpande bokföring smidigt med acconomy

Sköt din bokföring smidigt med acconony

Bokföring enligt fakturametoden eller kontantmetoden

Det finns två olika metoder för bokföring. Den ena kallas fakturametoden och den andra för kontantmetoden.

Bokföring enligt fakturametoden – fakturorna bokförs när de skapas

Fakturametoden innebär att kundfakturor bokförs när de skapas och leverantörsfakturor bokförs när de kommer in. Betalningen bokför du sedan separat när den kommer in. Denna metod är obligatorisk för företag eller verksamheter som har en årsomsättning på 3 miljoner kronor eller mer.

Bokföring enligt kontantmetoden – fakturorna bokförs när de betalas

Kontantmetoden innebär att ingående och utgående fakturor istället bokförs när de betalas. Denna metod kallas även för bokslutsmetoden och används av företag och verksamheter som omsätter mindre än 3 miljoner kronor om året. Det är även en vanlig metod för företag som har få transaktioner per år.

Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag

Ovan metoder gäller bara fakturor. Men vad gäller vid kontanta in- och utbetalningar? Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Övriga in- och utbetalningar ska bokföras senast under påföljande månad.

Vad är balans- och resultaträkning?

En balansräkning ger översikt över ditt företags tillgångar, eget kapital och skulder, medan en resultaträkning visar företagets resultat, det vill säga en översikt över intäkter och kostnader.

Slipp tänka på debet och kredit

Med ett smart bokföringsprogram behöver du inte tänka särskilt mycket på debet och kredit – det sköter programmet åt dig. Med acconomy sker de mesta av bokföringen per automatik och du slipper mata in underlag manuellt. BAS standard kontoplan ligger automatiskt inlagd i systemet när du sätter igång, tillsammans med en rad verifikationsserier.

Har du några frågor?

Vad menas med bokslut?

Ett bokslut är en sammanställning av din bokföring. Det finns olika typer av bokslut och vilken typ just ditt företag ska upprätta beror bland annat på hur mycket ditt företag omsätter. Bokslutet ligger sedan till grund för ditt företags beskattning. Du gör bokslutet vid räkenskapsårets slut.

Vad är förenklat årsbokslut?

Ett förenklat årsbokslut innehåller bara resultat- och balansräkning. Detta är något du kan välja att göra om ditt företags nettoomsättning inte överstiger 3 miljoner kronor.

Skillnaden på årsbokslut och årsredovisning

Det är bolagsformen för din verksamhet, storleken och/eller omsättningen som avgör om du behöver göra en årsredovisning eller ett årsbokslut. Kort sagt är en årsredovisning betydligt med omfattande än ett årsbokslut. En årsredovisning ska dessutom skickas in till Bolagsverket och blir en offentlig handling när den är klar. Ett årsbokslut innehåller, precis som ett förenklat årsbokslut, resultat- och balansräkning för ditt företag. Men i ett årsbokslut som inte är förenklat finns även tilläggsupplysningar till både balans- och resultaträkningen. I en årsredovisning finns, förutom själva bokslutet, en förvaltningsberättelse, noter och revisionsberättelse (om företaget har en revisor).

Vad är debet och kredit?

Debet och kredit är kanske de allra vanligaste orden inom bokföringsvärlden. De flesta av oss har hört dem och ofta är det någon som nämner dessa när man berättar att man ska starta eget. Och det är mycket riktigt viktigt att känna till och förstå dessa begrepp. Men det finns också trick för att slippa tänka på dem.

Balans mellan debet och kredit

När du köper in något till ditt företag rör sig pengar från ett ställe till ett annat. Som vi nämnde ovan har du debet till vänster och kredit till höger. För att din bokföring ska bli korrekt måste det alltid vara balans mellan dessa två. Längst ner i båda kolumnerna måste det därför alltid vara lika stor summa. Ponera att du köper in en pärm till ditt företag som du ska ha till din bokföring. Du köper denna kontant för 125 kronor. Då måste du först bokföra hela beloppet, alltså 125 kronor, som ett uttag i kredit på kontot för kassa. Därefter bokför du kostnaden på 100 kronor (det vill säga priset utan moms) som debet på kontot för kontorsmaterial. Sedan debiterar du momsen på 25 kronor på kontot för debiterad ingående moms. Då har du alltså bokfört 125 kronor i kredit och 125 kronor i debet och din bokföring balanserar.

Därför väljer våra kunder acconomy

=

Smidig fakturering via mobilen & läsplattor

Tydlig och enkel navigation - kraftfull bokföring och superenkel fakturering.

=

Fakturering och bokföring i samma system

Som företagare ska du förstås kunna bokföra och fakturera i samma system.
=

Kom igång snabbt

Hos oss kommer du igång snabbt och enkelt. Behöver du hjälp har vi support dygnet runt.

=

Direktbetalning av dina fakturor

I acconomy säljer du dina fakturor med ett knapptryck och får betalt samma dag.

“Vi vill underlätta ditt företagande. Vi kan inte göra allt, men vi kan förenkla bokföringen för dig och erbjuda Sveriges snabbaste betalning av dina fakturor. Givetvis får alla våra factoringkunder acconomy gratis*.”

Olov Marchal – Grundare och VD acconomy. 

Nöjda kunder

Några nöjda kunder

Nordic Food & Transport Stockholm

"Jag använder Acconomy för fakturering och det har aldrig varit enklare!

Jag är mycket nöjd med systemet och speciellt tacksam för den flexibla och tillgängliga supporten som jag kan nå dygnets alla timmar".

Robel Zeremesmer

Ekonomistyrning AB

"Vi hjälper en del Acconomy-användare med bokföringen, både vi och våra kunder är mycket nöjda med systemet. Det är enkelt, användarvänligt men samtidigt mycket komplett. Perfekt för små och medelstora bolag både för den bokföringskunniga som sköter det mesta själv och för den som bara sköter delar såsom faktureringen själv. Att man dessutom har obergänsat med licenser/ användare är toppen!"

Mikael Runmalm

Monki

"Jag är från början fakturaköpskund och fakturerade via ett annat system men då Acconomy ingick i årsavgiften valde jag att prova. Jag är mycket nöjd med systemet och speciellt med hur enkelt det är att sälja fakturor med bara ett knapptryck. Det är snabbt, enkelt och jag får en tydlig överblick av fakturans status. Jag uppskattar dessutom möjligheten att få en kontaktperson på bolaget, det känns tryggt att veta att det bara är ett samtal bort. Att jag alltid får snabba svar och besked på mina frågor eller funderingar är även ett stort plus!"

Henrik Magnusson

Redovisa rätt moms i din bokföring

Hur och när du ska redovisa moms för ditt företag, beror på vilken redovisningsperiod du har. Du ser detta i ditt registreringsbevis för moms. Vissa deklarerar moms månadsvis, medan andra gör det årsvis. I momsdeklarationen redovisar du vad du har sålt och hur mycket moms du har fakturerat – alltså utgående moms. Från detta drar du bort ingående moms, alltså momsen på saker och tjänster du har köpt in till ditt företag. Det är mellanskillnaden som du sedan betalar in till Skatteverket.

Vad behöver jag för att bokföra?

För att komma igång med din bokföring behöver du ett bokföringsprogram eller en kassabok. Dessutom behöver du pärmar att förvara dina verifikationer och viktiga papper i.

Enklast är att ha ett bokföringsprogram som håller reda på kundreskontra och leverantörsreskontra för att du ska kunna ha koll på vad som är betalt och obetalt. Om du istället gör det manuellt, behöver du själv ha koll på detta.

Fördelarna med att ha ett program för din bokföring är många. Du slipper räkna själv och får alla underlag levererade i programmet. Dessutom kan du enkelt ta ut rapporter när du vill se hur det går för ditt företag.

Visste du att det inte är lagligt att sköta bokföring i Excel eller liknande kalkylprogram? Bra att veta!

Se till att ha rätt moms på dina fakturor

Dubbelkolla alltid dina fakturor, så att du har angett rätt momssats. I de flesta faktureringsprogram kan du koppla momssats till artiklar, vilket underlättar din momsredovisning och du kan enkelt lägga till artiklar med olika momssats på samma faktura.
hur ska du tänka när du väljer program för din bokföring

Hur väljer jag bokföringsprogram?

Att välja program för sin bokföring kan vissa uppleva som både svårt och lite övermäktigt, särskilt om man inte har koll på vad man ska titta efter eller jämföra med.

Det är något av en djungel och har man inte kunskapen, kan det vara svårt att hitta rätt väg framåt. Det finns dock två frågor som ofta kommer upp när det är dags att välja program för bokföring, och det är: vilken funktionalitet ingår?, och; vad kostar det?

När du är småföretagare och har ett nystartat företag är det vanligast att du behöver ett program för både bokföring och fakturering. Om du har bestämt dig för att göra allt själv och inte tar hjälp av en redovisningskonsult, är det vettigt att även välja ett program som innehåller funktioner för deklaration och årsredovisning.
Givetvis kan du även generera huvudbok, verifikationslista, kundreskontra och leverantörsreskontra i systemet. Systemet passar lika bra för små som stora företag och finns för att du ska kunna sköta din bokföring för företaget enligt gällande regler.

Skriv en lista på vad du behöver

Innan du bestämmer dig för ett program för bokföring, kan det vara till stor hjälp att skriva en lista på vilka funktioner du behöver. Givetvis kommer dina behov förändras över tid, men då finns det ofta uppgraderingar att göra i abonnemanget för att ta del av fler funktioner eller tjänster. När du plitat ner vad du behöver för att bokföringen ska flyta smidigt, är det lättare för dig att jämföra de olika alternativ som finns på marknaden.

Prova på innan du bestämmer dig

Många aktörer gör det möjligt att prova en gratisversion av bokföringsprogrammet för att du ska kunna fatta rätt beslut.

På acconomy bjuder vi till exempel på en gratis provperiod på hela tre månader, utan att du behöver binda upp dig.

4 tips – så bokför du smart

Det är viktigt att komma ihåg att även om du måste sköta din bokföring enligt lag, så gör du det också för din egen skull. Det du får gjort nu, slipper ditt framtida jag göra sen. Även om det kan låta tråkigt, är planering och ordning två viktiga ledord för att sköta bokföringen på ett smart sätt. Du ska absolut ha koll på både siffror, konton och moms, men även se till att ha struktur på det du gör. Här följer fyra tips för en smartare bokföring.

1. Välj rätt program för bokföring

För att komma igång med din bokföring, behöver du ett smart bokföringsprogram, som exempelvis acconomy – du kan läsa mer om acconomys program här. Det är klokt att välja ett webbaserat program som finns tillgängligt var du än befinner dig. Så länge du har internet och en dator, surfplatta eller telefon kan du enkelt logga in och bokföra.

Det är även viktigt att du ställer krav när du väljer program. Behöver du stöd för ROT- och RUT-fakturor? Är ni flera som behöver ha tillgång till bokföringen? Vill du kunna ringa kundservice dygnet runt? Fundera över dina viktigaste krav och välj program därefter.

2. Håll ordning på dina verifikationer

Om du får frågan om ett specifikt kvitto, en särskild faktura eller ett viktigt papper ska du direkt veta var det finns. Både i programmet för bokföring och i eventuellt fysisk form. Gör mappar på datorn, skaffa pärmar och lådor och sortera upp kvitton, fakturor och viktiga papper som rör ditt företag. Ordning och reda är företagarens bästa vän.

3. Få det gjort!

Dags att fakturera? Har du köpt in något? Börjar det bli dags att deklarera moms? Gör det bara! Att lägga kvitton, papper och uppgifter på hög skapar onödig stress.

Många program för bokföring har dessutom fiffiga mobiltjänster där du direkt kan fota av ditt kvitto och lägga in det i bokföringen. Kom ihåg att spara det fysiska kvittot också, i en pärm eller en låda som du ju redan skaffat enligt föregående råd.

4. Skaffa en kalender för viktiga datum

Dessvärre finns det olika datum som kan bli riktigt dyra att missa om man driver eget företag. Det handlar till exempel om datumet för när preliminärskatten ska vara betald, eller deklarationsdatum eller för all del datumet då arbetsgivaravgifterna ska vara betalda. Det är en bra idé att hålla koll på dessa datum.

De flesta bokföringssystem har inlagda påminnelser för dessa viktiga datum. Men det skadar inte att backa upp med en egen kalender, analog eller digital – det väljer du själv.

Vilket bokföringssystem passar min bolagsform?

Oavsett om du driver enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag är du skyldig att sköta löpande bokföring för ditt företag. Enklast gör du detta i ett program för bokföring för att du lätt ska kunna följa ditt företags resultat och få fram rapporter för hur det går i företaget.

Jag har en enskild firma – vilket program ska jag ha för min bokföring?

När du driver en enskild firma vill du ofta ha ett bokföringssystem som är prisvärt och enkelt att hantera. I och med att du sköter den löpande bokföringen nästan dagligen, vill du lätt kunna lägga in olika affärshändelser och verifikationer – var du än är. Dessutom kan det vara tryggt att välja ett företag som har en schysst kundservice med generösa öppettider. Man vet aldrig när det dyker upp frågor kring bokföringen. Vi på acconomy har som mål att göra den löpande bokföringen lekande lätt. Med den smidiga mobilfunktionen kan du till och med fotografera kvitton och fakturor on the go, som automatiskt läggs in i din bokföring.

Slipp tänka på debet och kredit

Med ett smart bokföringsprogram behöver du inte tänka särskilt mycket på debet och kredit – det sköter programmet åt dig. Med acconomy sker de mesta av bokföringen per automatik och du slipper mata in underlag manuellt. BAS standard kontoplan ligger automatiskt inlagd i systemet när du sätter igång, tillsammans med en rad verifikationsserier.

Jag har ett aktiebolag – vilket program ska jag ha för min bokföring?

När du driver ett aktiebolag vill du gärna ha ett bokföringssystem som du kan fortsätta använda när ditt företag växer. Förhoppningsvis kommer ditt företag att utvecklas och med tiden kan ditt behov av funktioner och tjänster se annorlunda ut. Det kanske är så att du framöver till exempel vill sälja dina fakturor till ett finansbolag? Eller så tar du in personal och låter någon annan i företaget sköta bokföringen? Med acconomy får både du och ditt företag utrymme att växa.
Hur lång tid tar bokföring

Vilka funktioner behöver jag i bokföringssystemet?

Många bokföringssystem har en rad olika funktioner och som ovan nämnt är det inte alltid lätt att veta vad de olika funktionerna som finns betyder. Låt oss gå igenom ett antal olika funktioner som ingår i acconomy, för att du ska kunna ta ställning till om det är funktioner som är viktiga för dig.

Användbara funktioner i acconomy

AUTOMATISERADE BOKFÖRING MED API:er

Application Program Interface (API) kallas det protokoll som gör att olika program kan kommunicera och synka uppgifter med varandra. API:er gör att du kan automatisera din bokföring.

Exportera och importera viktiga register

För att samla alla uppgifter i ditt bokföringsprogram kan du enkelt importera till exempel kundregister från en Excel-fil. Du kan givetvis även exportera register och rapporter ur programmet när helst du behöver.

Se din balansrapport

Vi har ju lärt oss att balansrapporten ska finnas med i årsbokslutet, oavsett om du gör ett förenklat årsbokslut eller ett vanligt. I denna rapport ser du tillgångar, skulder och eget kapital. I acconomy uppdateras rapporten hela tiden i takt med din bokföring – den är ett smidigt sätt att hålla koll på hur det går för företaget.

Hur många användare du vill

Vi erbjuder alltid ett obegränsat antal användare. Detta för att du och dina kollegor enkelt ska kunna dela på arbetet kring bokföringen utan att för den sakens skull behöva dela användare. Denna funktion är även smidig om du väljer att leja ut din bokföring till en extern redovisningskonsult.

Allt finns online

Eftersom acconomy är ett helt webbaserat bokföringsprogram, kan du ta hand om din bokföring var du än befinner dig. Så länge du har internet och en dator, surfplatta eller mobil kan du både bokföra och fakturera.

Anpassat för mobilen

Självklart fungerar acconomy lika bra i din mobiltelefon, som på datorn.

Autokontering inklusive verifikationer

Tack vare autokontering (automatkontering), bokförs vissa moment i din bokföring automatiskt. När du bokför skapas verifikationer via autokontering. Du kan gå tillbaka till dessa när du vill.

Tjänster för rot och rut

Många egenföretagare jobbar med ROT- och/eller RUT-avdrag. Det är enkelt att arbeta med ROT- och RUT-fakturor i acconomy. Du väljer fakturatyp och systemet frågar själv efter all information som den specifika fakturatypen kräver. I denna information ingår även det som krävs från Skatteverkets håll. Det betyder att du inte behöver oroa dig för kompletteringar i efterhand.

I programmet kan du välja vilka artiklar som ska ses som ROT- och RUT-artiklar, därefter beräknar systemet avdraget automatiskt. Dessutom räknar systemet ut summan på avdraget och varnar om du har en återkommande kund som är på väg att överskrida sitt maxbelopp.

När det är dags att begära utbetalning från Skatteverket exporterar du enkelt en xml-fil (SKV:s egna format) som du laddar upp på Skatteverkets hemsida. acconomy följer de lagar och regler som gäller för ROT- och RUT-fakturering.

Kontakta vår support 24/7

Vi vet att många egenföretagare jobbar dygnet runt. Därför gör vi också det. Vår support har öppet 24/7 och svarar gärna på dina frågor kring både programmet och bokföring.

Detta är några av de tjänster som acconomy erbjuder.

Är du nyfiken på att veta mer? Läs mer om acconomys bokföringsprogram här.

Så här kommer du igång med acconomy

Registrera dig snabbt och enkelt med BankID

bokföring acconomy

Enkel import av data och automatisk bokföring

acconomy sei filer

Så säljer du din faktura och får betalt direkt

acconomy sälj faktura

3 tips för att undvika vanliga misstag vid bokföring

1. Gör inte ner dig själv

“Jag var aldrig bra på matte i skolan” eller “jag kan ingenting om ekonomi” är ursäkter som gärna kommer ur munnen på nyblivna företagare när bokföring kommer på tal. Släpp ursäkterna och lita på din förmåga.

Med moderna bokföringssystem behöver du inte vara ett mattesnille för att sköta ditt företags bokföring. Dessutom: ju mer insatt du blir, desto bättre koll får du på hur ditt företag går och desto mer motiverad blir du att fortsätta. Du behöver absolut inte vara ekonom för att kunna sköta din bokföring, särskilt inte när du använder ett bokföringsprogram.

2. Sluta skjuta upp saker

Vi har alla gjort oss skyldiga till att prokrastinera sådant vi tycker är tråkigt eller kanske lite jobbigt. Men gör dig själv en tjänst och skjut inte upp bokföringen du kan göra idag till senare.

Plötsligt sitter du omringad av en stor hög av kvitton och vet inte i vilken ände du ska börja. Bättre är det då att göra jobbet löpande. Många bokföringsprogram online har dessutom smidiga tjänster där du kan lägga in dina kvitton direkt i mobilen – inga ursäkter alltså.

3. Våga fråga om hjälp

Ju mer du bokför, desto större kommer ditt självförtroende att bli. Med tiden kanske du till och med känner glädje inför att det ska bokföras. Men kom ihåg att det är av yttersta vikt att bokföra rätt.

Var inte rädd att ta hjälp för att bokföringen ska stämma. Du är varmt välkommen att kontakta acconomys support om du har frågor om programmet eller om bokföring i stort.

Fördelar med acconomy bokföringsprogram

Vårt smarta bokföringsprogram gör det enkelt för dig att sköta bokföringen på egen hand. Även du som är ny som företagare ska känna dig trygg med att sköta din bokföring och fakturering i acconomy.

Ta hjälp med din bokföring

Du måste inte hålla koll på allt själv. Om du känner att du har råd och möjlighet att leja borr din bokföring och bara fokusera på din kärnverksamhet, ska du inte tveka att ta hjälp med bokföringen.

Vi på acconomy kan erbjuda prisvärda tjänster för både årsbokslut och årsredovisning genom våra samarbetspartners. Oavsett om du behöver hjälp med bokföring, avstämning, bokslut, årsredovisning eller något annat som rör din ekonomi, har vi ett nära samarbete med en byrå som mer än gärna hjälper våra kunder.

Fördelen med dessa redovisningskonsulter är att de är väl insatta i vårt bokföringsprogram och kan sätta igång direkt. Eftersom programmet dessutom är webbaserat kan ni båda ha användare för att kunna följa allt som händer i systemet.

Kom ihåg att du har ansvaret

Det är väldigt viktigt att komma ihåg att även om du lejer bort din bokföring, så är det du som företagare som är ytterst ansvarig för att din bokföring sköts korrekt. Kontrollera alltid att allt ser korrekt ut och välj en byrå med goda vitsord.

Kundtjänst har öppet dygnet runt

Vi vet att många som driver eget företag sköter de flesta arbetsuppgifter på egen hand. Då kan det vara skönt om man får hjälp i samma stund som man fastnar. Därför håller vår kundtjänst och support öppet varje dag, dygnet runt. Vi finns här för dig på både e-post och telefon och är redo att hjälpa dig när du behöver det.

Det spelar ingen roll om du har hållit på med bokföring länge eller om du är i startgroparna, vi hjälper dig gärna med guidning genom acconomys funktioner. Det finns inga dumma frågor, tveka inte att kontakta oss när du behöver stöd och support.

Telefon:

031-309 91 11

E-post:

support@acconomy.com

Vanliga frågor och svar om bokföring

Bokföring

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hur lång tid tar bokföring?

  Med acconomy bokförs dina fakturor automatiskt när du fakturerar. Gör du det på annat sätt, beror det lite på hur strukturerad du är.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Vem sköter bokföringen?

  Om du använder acconomy, bokförs dina fakturor automatiskt i systemet när du fakturerar. Men du måste inte hålla koll på allt själv, om du inte vill såklart. Känner du att du har ekonomin och möjligheten att lägga över företagets ekonomi på någon annan, ska du inte tveka att ta hjälp med bokföringen. Det frigör mer tid för dig att fokusera på din kärnverksamhet..

  På acconomy kan vi erbjuda prisvärda tjänster för både årsbokslut och årsredovisning genom våra samarbetspartners – oavsett om du behöver hjälp med bokföring, avstämning, bokslut, årsredovisning eller något annat som rör ditt företags ekonomi.
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hur vet jag vad som är ett bra bokföringsprogram?

  Du vet att ett bokföringsprogram är bra om det ger dig full koll på ditt företags ekonomi i alla led. Ett bra program är också ett program som erbjuder de funktioner du vill ha och uppfyller de krav som du ställer.

  Om du väljer acconomy får du ett lätthanterligt program som du snabbt kommer igång i. Det kommer spara dig både tid och pengar. I programmet får du full tillgång till alla funktioner listade ovan – från att skapa och skicka fakturor, till automatisk bokföring i samma ögonblick som fakturan skapas.
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Finns det bokföringsprogram som är gratis?

  Ja, faktiskt. Om du undrar hur vi på acconomy kan erbjuda dig gratis bokföringsprogram så har vi ett bra svar på det. Vi har en investerare, tillika vår största ägare, som heter Prioritet Group och de har som idé att hjälpa bolag att förbättra sin kassalikviditet genom factoringtjänster.

  Om du använder dig av acconomy tillsammans med deras factoringtjänst, förenklar du både det administrativa arbetet och hanteringen. Det blir en win-win-situation som båda parter tjänar på.
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Är mitt bokföringsprogram avdragsgillt?

  Ja, det är det, precis som andra saker du köper in till ditt företag ofta är.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Kan jag även skicka fakturor via bokföringsprogrammet?

  Ja, inga problem! Som användare i acconomy kan du snabbt och enkelt både skapa och skicka e-fakturor. Du får full kontroll och spårbarhet på alla dina fakturor. Eftersom faktureringen sker online, med e-faktura, är hela processen så enkel att du smidigt kan fakturera via din mobiltelefon. Du kan alltså fakturera var du än befinner dig och fakturan bokförs automatiskt i systemet.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Kan jag fakturera ROT och RUT i acconomy?

  Ja, det kan du. Det är enkelt att jobba med ROT- och RUT-fakturor i acconomy och systemet gör en stor del av jobbet åt dig.