Guide: Bokföring – så fungerar det
Bokföring är en stor del av en företagares liv. Vad ska bokföras? Hur ska det bokföras? Och vilka in- och utbetalningar ska bokföras när? Oavsett om du driver en liten enskild firma eller ett större aktiebolag som omsätter flera miljoner kronor är bokföring något du behöver ha koll på.
I denna guide går vi igenom grunderna i bokföring och tips som är bra att ha med dig längs vägen. Till exempel vad du ska tänka på när du väljer bokföringsprogram. Häng med!
Testa acconomy gratis i 3 månader, därefter 250 kr / mån (*faktureras årsvis). Säljer du dina fakturor till våra partners får du acconomy gratis!

Innehåll
Vad innebär bokföring?
- Vad säger bokföringslagen?
- Hur länge måste jag spara min bokföring enligt bokföringslagen?
- Ta hjälp av ett bokföringsprogram
Fakturametoden eller kontantmetoden
- Fakturametoden
- Kontantmetoden
- Kontanta in- och utbetalningar
Vad menas med bokslut?
- Vad är förenklat årsbokslut?
- Skillnad årsbokslut och årsredovisning
- Vad är balans- och resultaträkning?
Vad är debet och kredit?
- Dubbel bokföring
- Balans mellan debet och kredit
- Slipp tänka på debet och kredit
Redovisa rätt moms
- Se till att ha rätt moms på dina fakturor
Vad behöver jag för att bokföra?
- Hur väljer jag bokföringsprogram?
- Skriv en lista på vad du behöver
- Prova på innan du bestämmer dig
Vilket bokföringsprogram passar min bolagsform?
- Jag har enskild firma – vilket bokföringssystem ska jag ha?
- Jag har ett aktiebolag – vilket bokföringssystem ska jag ha?
Bokför smart – 4 tips
- Välj rätt program för bokföring
- Håll ordning på dina verifikationer
- Få det gjort!
- Skaffa en kalender för viktiga datum
Undvik vanliga bokföringsmisstag
- Gör inte ner dig själv
- Sluta skjuta upp saker
- Våga fråga om hjälp
Vilka funktioner behöver jag i bokföringssystemet?
- Användbara funktioner i acconomy
Ta hjälp med bokföringen
- Men kom ihåg att du har ansvaret
Kundtjänst har öppet dygnet runt
- Funktioner som acconomys bokföringsprogram erbjuder
- Vanliga frågor och svar om bokföringssystem
Vad innebär bokföring?
Bokföring betyder att det ska finnas skriftligt bevis för alla företagets affärshändelser. Detta kallas för verifikationer. Det kan till exempel handla om fakturor eller kvitton. Man brukar säga att man för bok över affärshändelser, och därifrån kommer ordet bokföra. Du ska bokföra dina verifikationer efter vilken sorts händelser det är och efter datum.
Kort sagt är bokföring en sammanställning av företagets inkomster och utgifter. Pratar du med en bokföringskunnig person lär den istället använda orden intäkter och kostnader.
Vad säger bokföringslagen?
Enkelt förklarat, ska alla som driver företag eller näringsverksamhet upprätta en bokföring. Om du inte sköter din bokföring kan du göra dig skyldig till bokföringsbrott. Det är alltså väldigt viktigt att bokföringen är korrekt och sköts löpande.
Hur länge måste jag spara min bokföring enligt bokföringslagen?
Enligt bokföringslagen ska du spara alla papper och annat material för din bokföring i 7 år. Se till att hålla ordning och reda så att du lätt kan gå tillbaka och hitta en verifikation om någon efterfrågar den.
Ta hjälp av ett bokföringsprogram
Det allra enklaste sättet att både bokföra, och hålla koll på din bokföring i efterhand, är att använda ett bokföringsprogram.
acconomy erbjuder Sveriges enklaste bokföringsprogram med Sveriges snabbaste betalning av dina fakturor. Men kom ihåg att även om du använder ett digitalt bokföringsprogram, bör du spara även fysiska kvitton och fakturor.

Sköt din bokföring smidigt med acconony
Bokföring enligt fakturametoden eller kontantmetoden
Bokföring enligt fakturametoden – fakturorna bokförs när de skapas
Bokföring enligt kontantmetoden – fakturorna bokförs när de betalas
Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag
Vad är balans- och resultaträkning?
Slipp tänka på debet och kredit
Har du några frågor?
Vad menas med bokslut?
Vad är förenklat årsbokslut?
Skillnaden på årsbokslut och årsredovisning
Vad är debet och kredit?
Balans mellan debet och kredit
Därför väljer våra kunder acconomy
Smidig fakturering via mobilen & läsplattor
Tydlig och enkel navigation - kraftfull bokföring och superenkel fakturering.
Fakturering och bokföring i samma system
Kom igång snabbt
Hos oss kommer du igång snabbt och enkelt. Behöver du hjälp har vi support dygnet runt.
Direktbetalning av dina fakturor
Några nöjda kunder

Nordic Food & Transport Stockholm
"Jag använder Acconomy för fakturering och det har aldrig varit enklare!
Jag är mycket nöjd med systemet och speciellt tacksam för den flexibla och tillgängliga supporten som jag kan nå dygnets alla timmar".
Robel Zeremesmer

Ekonomistyrning AB
"Vi hjälper en del Acconomy-användare med bokföringen, både vi och våra kunder är mycket nöjda med systemet. Det är enkelt, användarvänligt men samtidigt mycket komplett. Perfekt för små och medelstora bolag både för den bokföringskunniga som sköter det mesta själv och för den som bara sköter delar såsom faktureringen själv. Att man dessutom har obergänsat med licenser/ användare är toppen!"
Mikael Runmalm

Monki
"Jag är från början fakturaköpskund och fakturerade via ett annat system men då Acconomy ingick i årsavgiften valde jag att prova. Jag är mycket nöjd med systemet och speciellt med hur enkelt det är att sälja fakturor med bara ett knapptryck. Det är snabbt, enkelt och jag får en tydlig överblick av fakturans status. Jag uppskattar dessutom möjligheten att få en kontaktperson på bolaget, det känns tryggt att veta att det bara är ett samtal bort. Att jag alltid får snabba svar och besked på mina frågor eller funderingar är även ett stort plus!"
Henrik Magnusson
Redovisa rätt moms i din bokföring
Vad behöver jag för att bokföra?
För att komma igång med din bokföring behöver du ett bokföringsprogram eller en kassabok. Dessutom behöver du pärmar att förvara dina verifikationer och viktiga papper i.
Enklast är att ha ett bokföringsprogram som håller reda på kundreskontra och leverantörsreskontra för att du ska kunna ha koll på vad som är betalt och obetalt. Om du istället gör det manuellt, behöver du själv ha koll på detta.
Fördelarna med att ha ett program för din bokföring är många. Du slipper räkna själv och får alla underlag levererade i programmet. Dessutom kan du enkelt ta ut rapporter när du vill se hur det går för ditt företag.
Visste du att det inte är lagligt att sköta bokföring i Excel eller liknande kalkylprogram? Bra att veta!
Se till att ha rätt moms på dina fakturor

Hur väljer jag bokföringsprogram?
Att välja program för sin bokföring kan vissa uppleva som både svårt och lite övermäktigt, särskilt om man inte har koll på vad man ska titta efter eller jämföra med.
Det är något av en djungel och har man inte kunskapen, kan det vara svårt att hitta rätt väg framåt. Det finns dock två frågor som ofta kommer upp när det är dags att välja program för bokföring, och det är: vilken funktionalitet ingår?, och; vad kostar det?
När du är småföretagare och har ett nystartat företag är det vanligast att du behöver ett program för både bokföring och fakturering. Om du har bestämt dig för att göra allt själv och inte tar hjälp av en redovisningskonsult, är det vettigt att även välja ett program som innehåller funktioner för deklaration och årsredovisning.
Givetvis kan du även generera huvudbok, verifikationslista, kundreskontra och leverantörsreskontra i systemet. Systemet passar lika bra för små som stora företag och finns för att du ska kunna sköta din bokföring för företaget enligt gällande regler.
Skriv en lista på vad du behöver
Innan du bestämmer dig för ett program för bokföring, kan det vara till stor hjälp att skriva en lista på vilka funktioner du behöver. Givetvis kommer dina behov förändras över tid, men då finns det ofta uppgraderingar att göra i abonnemanget för att ta del av fler funktioner eller tjänster. När du plitat ner vad du behöver för att bokföringen ska flyta smidigt, är det lättare för dig att jämföra de olika alternativ som finns på marknaden.
Prova på innan du bestämmer dig
Många aktörer gör det möjligt att prova en gratisversion av bokföringsprogrammet för att du ska kunna fatta rätt beslut.
På acconomy bjuder vi till exempel på en gratis provperiod på hela tre månader, utan att du behöver binda upp dig.
4 tips – så bokför du smart
1. Välj rätt program för bokföring
För att komma igång med din bokföring, behöver du ett smart bokföringsprogram, som exempelvis acconomy – du kan läsa mer om acconomys program här. Det är klokt att välja ett webbaserat program som finns tillgängligt var du än befinner dig. Så länge du har internet och en dator, surfplatta eller telefon kan du enkelt logga in och bokföra.
Det är även viktigt att du ställer krav när du väljer program. Behöver du stöd för ROT- och RUT-fakturor? Är ni flera som behöver ha tillgång till bokföringen? Vill du kunna ringa kundservice dygnet runt? Fundera över dina viktigaste krav och välj program därefter.
2. Håll ordning på dina verifikationer
Om du får frågan om ett specifikt kvitto, en särskild faktura eller ett viktigt papper ska du direkt veta var det finns. Både i programmet för bokföring och i eventuellt fysisk form. Gör mappar på datorn, skaffa pärmar och lådor och sortera upp kvitton, fakturor och viktiga papper som rör ditt företag. Ordning och reda är företagarens bästa vän.
3. Få det gjort!
Dags att fakturera? Har du köpt in något? Börjar det bli dags att deklarera moms? Gör det bara! Att lägga kvitton, papper och uppgifter på hög skapar onödig stress.
Många program för bokföring har dessutom fiffiga mobiltjänster där du direkt kan fota av ditt kvitto och lägga in det i bokföringen. Kom ihåg att spara det fysiska kvittot också, i en pärm eller en låda som du ju redan skaffat enligt föregående råd.
4. Skaffa en kalender för viktiga datum
Dessvärre finns det olika datum som kan bli riktigt dyra att missa om man driver eget företag. Det handlar till exempel om datumet för när preliminärskatten ska vara betald, eller deklarationsdatum eller för all del datumet då arbetsgivaravgifterna ska vara betalda. Det är en bra idé att hålla koll på dessa datum.
De flesta bokföringssystem har inlagda påminnelser för dessa viktiga datum. Men det skadar inte att backa upp med en egen kalender, analog eller digital – det väljer du själv.
Vilket bokföringssystem passar min bolagsform?
Jag har en enskild firma – vilket program ska jag ha för min bokföring?
Slipp tänka på debet och kredit
Jag har ett aktiebolag – vilket program ska jag ha för min bokföring?

Vilka funktioner behöver jag i bokföringssystemet?
Användbara funktioner i acconomy
AUTOMATISERADE BOKFÖRING MED API:er
Application Program Interface (API) kallas det protokoll som gör att olika program kan kommunicera och synka uppgifter med varandra. API:er gör att du kan automatisera din bokföring.
Exportera och importera viktiga register
För att samla alla uppgifter i ditt bokföringsprogram kan du enkelt importera till exempel kundregister från en Excel-fil. Du kan givetvis även exportera register och rapporter ur programmet när helst du behöver.
Se din balansrapport
Vi har ju lärt oss att balansrapporten ska finnas med i årsbokslutet, oavsett om du gör ett förenklat årsbokslut eller ett vanligt. I denna rapport ser du tillgångar, skulder och eget kapital. I acconomy uppdateras rapporten hela tiden i takt med din bokföring – den är ett smidigt sätt att hålla koll på hur det går för företaget.
Hur många användare du vill
Vi erbjuder alltid ett obegränsat antal användare. Detta för att du och dina kollegor enkelt ska kunna dela på arbetet kring bokföringen utan att för den sakens skull behöva dela användare. Denna funktion är även smidig om du väljer att leja ut din bokföring till en extern redovisningskonsult.
Allt finns online
Eftersom acconomy är ett helt webbaserat bokföringsprogram, kan du ta hand om din bokföring var du än befinner dig. Så länge du har internet och en dator, surfplatta eller mobil kan du både bokföra och fakturera.
Anpassat för mobilen
Självklart fungerar acconomy lika bra i din mobiltelefon, som på datorn.
Autokontering inklusive verifikationer
Tack vare autokontering (automatkontering), bokförs vissa moment i din bokföring automatiskt. När du bokför skapas verifikationer via autokontering. Du kan gå tillbaka till dessa när du vill.
Tjänster för rot och rut
Många egenföretagare jobbar med ROT- och/eller RUT-avdrag. Det är enkelt att arbeta med ROT- och RUT-fakturor i acconomy. Du väljer fakturatyp och systemet frågar själv efter all information som den specifika fakturatypen kräver. I denna information ingår även det som krävs från Skatteverkets håll. Det betyder att du inte behöver oroa dig för kompletteringar i efterhand.
I programmet kan du välja vilka artiklar som ska ses som ROT- och RUT-artiklar, därefter beräknar systemet avdraget automatiskt. Dessutom räknar systemet ut summan på avdraget och varnar om du har en återkommande kund som är på väg att överskrida sitt maxbelopp.
När det är dags att begära utbetalning från Skatteverket exporterar du enkelt en xml-fil (SKV:s egna format) som du laddar upp på Skatteverkets hemsida. acconomy följer de lagar och regler som gäller för ROT- och RUT-fakturering.
Kontakta vår support 24/7
Vi vet att många egenföretagare jobbar dygnet runt. Därför gör vi också det. Vår support har öppet 24/7 och svarar gärna på dina frågor kring både programmet och bokföring.
Detta är några av de tjänster som acconomy erbjuder.
Är du nyfiken på att veta mer? Läs mer om acconomys bokföringsprogram här.
Så här kommer du igång med acconomy
Registrera dig snabbt och enkelt med BankID

Enkel import av data och automatisk bokföring

Så säljer du din faktura och får betalt direkt

3 tips för att undvika vanliga misstag vid bokföring
1. Gör inte ner dig själv
“Jag var aldrig bra på matte i skolan” eller “jag kan ingenting om ekonomi” är ursäkter som gärna kommer ur munnen på nyblivna företagare när bokföring kommer på tal. Släpp ursäkterna och lita på din förmåga.
Med moderna bokföringssystem behöver du inte vara ett mattesnille för att sköta ditt företags bokföring. Dessutom: ju mer insatt du blir, desto bättre koll får du på hur ditt företag går och desto mer motiverad blir du att fortsätta. Du behöver absolut inte vara ekonom för att kunna sköta din bokföring, särskilt inte när du använder ett bokföringsprogram.
2. Sluta skjuta upp saker
Vi har alla gjort oss skyldiga till att prokrastinera sådant vi tycker är tråkigt eller kanske lite jobbigt. Men gör dig själv en tjänst och skjut inte upp bokföringen du kan göra idag till senare.
Plötsligt sitter du omringad av en stor hög av kvitton och vet inte i vilken ände du ska börja. Bättre är det då att göra jobbet löpande. Många bokföringsprogram online har dessutom smidiga tjänster där du kan lägga in dina kvitton direkt i mobilen – inga ursäkter alltså.
3. Våga fråga om hjälp
Ju mer du bokför, desto större kommer ditt självförtroende att bli. Med tiden kanske du till och med känner glädje inför att det ska bokföras. Men kom ihåg att det är av yttersta vikt att bokföra rätt.
Var inte rädd att ta hjälp för att bokföringen ska stämma. Du är varmt välkommen att kontakta acconomys support om du har frågor om programmet eller om bokföring i stort.
Fördelar med acconomy bokföringsprogram
Vårt smarta bokföringsprogram gör det enkelt för dig att sköta bokföringen på egen hand. Även du som är ny som företagare ska känna dig trygg med att sköta din bokföring och fakturering i acconomy.

Ta hjälp med din bokföring
Du måste inte hålla koll på allt själv. Om du känner att du har råd och möjlighet att leja borr din bokföring och bara fokusera på din kärnverksamhet, ska du inte tveka att ta hjälp med bokföringen.
Vi på acconomy kan erbjuda prisvärda tjänster för både årsbokslut och årsredovisning genom våra samarbetspartners. Oavsett om du behöver hjälp med bokföring, avstämning, bokslut, årsredovisning eller något annat som rör din ekonomi, har vi ett nära samarbete med en byrå som mer än gärna hjälper våra kunder.
Fördelen med dessa redovisningskonsulter är att de är väl insatta i vårt bokföringsprogram och kan sätta igång direkt. Eftersom programmet dessutom är webbaserat kan ni båda ha användare för att kunna följa allt som händer i systemet.
Kom ihåg att du har ansvaret
Det är väldigt viktigt att komma ihåg att även om du lejer bort din bokföring, så är det du som företagare som är ytterst ansvarig för att din bokföring sköts korrekt. Kontrollera alltid att allt ser korrekt ut och välj en byrå med goda vitsord.
Kundtjänst har öppet dygnet runt
Vi vet att många som driver eget företag sköter de flesta arbetsuppgifter på egen hand. Då kan det vara skönt om man får hjälp i samma stund som man fastnar. Därför håller vår kundtjänst och support öppet varje dag, dygnet runt. Vi finns här för dig på både e-post och telefon och är redo att hjälpa dig när du behöver det.
Det spelar ingen roll om du har hållit på med bokföring länge eller om du är i startgroparna, vi hjälper dig gärna med guidning genom acconomys funktioner. Det finns inga dumma frågor, tveka inte att kontakta oss när du behöver stöd och support.
Telefon:
031-309 91 11
E-post:
Vanliga frågor och svar om bokföring
Bokföring
-
Hur lång tid tar bokföring?
Med acconomy bokförs dina fakturor automatiskt när du fakturerar. Gör du det på annat sätt, beror det lite på hur strukturerad du är.
-
Vem sköter bokföringen?
Om du använder acconomy, bokförs dina fakturor automatiskt i systemet när du fakturerar. Men du måste inte hålla koll på allt själv, om du inte vill såklart. Känner du att du har ekonomin och möjligheten att lägga över företagets ekonomi på någon annan, ska du inte tveka att ta hjälp med bokföringen. Det frigör mer tid för dig att fokusera på din kärnverksamhet..
På acconomy kan vi erbjuda prisvärda tjänster för både årsbokslut och årsredovisning genom våra samarbetspartners – oavsett om du behöver hjälp med bokföring, avstämning, bokslut, årsredovisning eller något annat som rör ditt företags ekonomi. -
Hur vet jag vad som är ett bra bokföringsprogram?
Du vet att ett bokföringsprogram är bra om det ger dig full koll på ditt företags ekonomi i alla led. Ett bra program är också ett program som erbjuder de funktioner du vill ha och uppfyller de krav som du ställer.
Om du väljer acconomy får du ett lätthanterligt program som du snabbt kommer igång i. Det kommer spara dig både tid och pengar. I programmet får du full tillgång till alla funktioner listade ovan – från att skapa och skicka fakturor, till automatisk bokföring i samma ögonblick som fakturan skapas. -
Finns det bokföringsprogram som är gratis?
Ja, faktiskt. Om du undrar hur vi på acconomy kan erbjuda dig gratis bokföringsprogram så har vi ett bra svar på det. Vi har en investerare, tillika vår största ägare, som heter Prioritet Group och de har som idé att hjälpa bolag att förbättra sin kassalikviditet genom factoringtjänster.
Om du använder dig av acconomy tillsammans med deras factoringtjänst, förenklar du både det administrativa arbetet och hanteringen. Det blir en win-win-situation som båda parter tjänar på. -
Är mitt bokföringsprogram avdragsgillt?
Ja, det är det, precis som andra saker du köper in till ditt företag ofta är.
-
Kan jag även skicka fakturor via bokföringsprogrammet?
Ja, inga problem! Som användare i acconomy kan du snabbt och enkelt både skapa och skicka e-fakturor. Du får full kontroll och spårbarhet på alla dina fakturor. Eftersom faktureringen sker online, med e-faktura, är hela processen så enkel att du smidigt kan fakturera via din mobiltelefon. Du kan alltså fakturera var du än befinner dig och fakturan bokförs automatiskt i systemet.
-
Kan jag fakturera ROT och RUT i acconomy?
Ja, det kan du. Det är enkelt att jobba med ROT- och RUT-fakturor i acconomy och systemet gör en stor del av jobbet åt dig.
